Mijn verhaal

Hallo, ik ben Karolien en ik werk sinds maart 2021 als zelfstandig diëtist. Ik neem tijdens de consultaties uitgebreid de tijd om naar jouw verhaal te luisteren, maar in deze blog vertel ik graag ook even mijn persoonlijke verhaal. Zo leer jij mij ook wat beter kennen!

Ik heb op persoonlijk vlak al een hele weg afgelegd. Als kind en tiener had ik een heel laag zelfbeeld: ik vond mezelf te dik en ik had het gevoel dat ik nergens goed in was. De enige manier die ik zag om mij beter in mijn vel te voelen was vermageren. Ik was ervan overtuigd dat ik mij veel beter zou voelen als ik mijn streefgewicht behaalde. Ik probeerde allerhande diëten: ketogeen dieet, south beach, weight watchers,… Ze passeerden allemaal de revue. Het resultaat was telkens hetzelfde: ik vermagerde eerst wel enkele kilo’s, maar na een tijdje kon ik het dieet niet meer volhouden en was ik weer een ontgoocheling in mijzelf rijker. Ik kreeg een verstoorde relatie met eten, de ene periode hongerde ik mijzelf compleet uit, de andere periode had ik de ene eetbui na de andere en at tot ik ziek werd. Ook sporten deed ik tegen mijn late tienerjaren al lang niet meer voor het plezier, maar enkel maar om hetgeen ik at te gaan compenseren.

Na het middelbaar besloot ik interieurarchitectuur te gaan studeren, maar ook dat bleek niet echt een boost voor mijn zelfvertrouwen te zijn. Ik haalde mijn energie vooral uit de feestjes na de schooluren en de studentenvereniging waarin ik actief was. Mijn verstoorde relatie met eten bleef doorgaan en ik behaalde het streefgewicht waar ik mij altijd zo op had vastgepind. Ik was er jarenlang zo van overtuigd geweest dat ik mezelf knapper en beter ging voelen als ik dat gewicht behaalde, dat ik dan wél zelfzeker ging zijn! Maar helaas, ik was net de onzekerste en ongelukkigste versie van mezelf ooit. Nog maar eens een ontgoocheling.

Mijn master interieurarchitectuur maakte ik niet af en ik besloot grafisch ontwerp te gaan bijstuderen. Toen ik net afgestudeerd was groeide het idee al om voedings- en dieetkunde te gaan studeren, want hoe kon ik mijn eetpatroon beter controleren dan door zelf diëtist te worden? Gelukkig besefte ik dat dit niet de juiste motivatie was en besloot ik een job te zoeken. Ik belandde in de wereld van de marketing en communicatie, waar ik zes jaar werkte.

Naast het slechte zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen was er nog een rode draad doorheen mijn jeugd: maag- en darmklachten. Ik had bijna dagelijks buikpijn, een opgezwollen buik en brandend maagzuur en diarree en constipatie wisselden elkaar af. Na heel wat onderzoeken en veel medicatie uit te proberen ontdekte ik in 2014 dat ik glutenintolerant ben. Voor het eerst begon ik op een positieve manier met voeding bezig te zijn en naar de noden van mijn lichaam te luisteren. Ik probeerde allerhande alternatieve voedingsmiddelen uit, zocht nieuwe recepten om te testen en aan te passen en werd een pro in het lezen van etiketten.

In 2015 kwam ik voor de eerste keer zelf met een diëtist in contact. Tijdens de zwangerschap van mijn dochtertje Mona kreeg ik de diagnose zwangerschapsdiabetes. De onpersoonlijke aanpak en bizarre adviezen van mijn toenmalige diëtist zorgden voor een heel onaangename ervaring. Mona bleek zelf ook heel wat allergieën te hebben. Helaas vond ik amper advies voor mama’s die borstvoeding geven aan een baby met voedingsallergieën. Door deze ervaringen was ik ervan overtuigd dat dit beter moest kunnen! Ik besloot zelf actie te ondernemen en voedings- en dieetkunde te gaan studeren in hoger afstandsonderwijs.

Tijdens mijn studie werd ik in 2017 mama van mijn zoontje: Len. Ook hij bleek last te hebben van allergieën, maar gelukkig was ik toen al veel beter gewapend met advies om hiermee om te gaan. De komst van mijn kindjes zorgde er ook voor dat ik meer respect voor mijn eigen lichaam kreeg. Het heeft tenslotte twee kinderen op de wereld gezet én hun allebei ongeveer drie jaar gevoed. Ook mijn relatie met voeding ging de positieve kant op en ik begon meer naar de signalen van mijn eigen lichaam te luisteren. Mijn kindjes zijn hier een belangrijke motivatie voor: ik wil een goed voorbeeld zijn voor hun. Ik wil dat ze een mama zien die trots is op zichzelf en haar lichaam én er ook zorg voor draagt. Zo leren ze dit ook zelf te doen!

In 2019 liep mijn relatie op de klippen en daarmee kwam het verderzetten van mijn studie ook even in het gedrang. Als alleenstaande mama was een vast voltijds inkomen belangrijker dan een nieuwe carrière, maar mijn hart bloedde bij de gedachte aan stoppen. Ik besloot al mijn spaarcentjes bij elkaar te rapen en toch door te zetten. Het was niet altijd even gemakkelijk, maar dankzij de steun van mijn familie en mijn geweldig lief studeerde ik begin 2021 met grote onderscheiding af als diëtist. Ik besloot meteen mijn eigen zaak op te starten. Op deze manier kan ik mijn eigen ervaring gebruiken om andere vrouwen, ouders en kinderen te begeleiden in hun zoektocht naar een gezonde relatie met voeding en lichaam.

En de grootste overwinning van allemaal? Ik kan voor het eerst in mijn leven oprecht zeggen dat ik trots ben op mezelf, op wie ik ben en wat ik bereikt heb!

%d bloggers liken dit: